Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan kell célozni

2011.11.18

 Hogyan kell célozni?

 A válasz általában, ha valakit megkérdezünk az, hogy sehogy...

 Persze ez sokak számára nem kielégítő válasz, ezért még mielőtt teljesen elkeserednétek, azért megpróbáljuk ezt a "sehogy" dolgot valahogy mégis körülírni.

 Azzal általában mindenki tisztába van, hogy a tardícionális, esetünkben a nomád íjak nem középlövő fegyverek, nincs az markolaton bevágás a vesszőnek, elletve bizonyos ívet meg kell tennie a röppályáján amíg célba ér. Minél nagyobb távolságra lövünk annál nagyobb ez az ív, egészen 45 fokos emelésig, ezzel a szöggel tudunk a legmesszebbre lőni. FIGYELEM!!! Ez az íj erősségétől függően akár 150-200 méter is lehet. Inkább ne, vagy csak nagy körültekintés mellett próbáld ki!

 Hogyan kell a cél távolságát megbecsülni?

 Ösztönösen! Erre a legegyszerűbb példa a távolugrás, ha nagyobb a távolság, átgondolod, erőt gyűjtesz és átugrod, ha kisebb, egyszerűen átléped, anélkül hogy bonyolult számolásokat végeznél előtte, hogy meghatározd, mit miért kell tenned...

 Még mindig nem tudunk semmit a célzásról.

 Nos, próbáljunk mégiscsak célozni, a következő módszerrel: A célzás összetett folyamat. A cél felé fordulunk - ez világos. A célzáshoz a lőfegyverekkel ellentétben mind a két szemünkre szükség van!

 Mindkét szemünkkel egy időben nézzük a célt, a nyílvesszőt és a cél teljes környezetét, Még mielőtt valaki elképzelné, ahogy keresztbe-kasul állnak a szemei, megnyugtatom, nem erről van szó. Az egész művelethez leginkább a perifériás látásunkat és a térérzékünket használjuk. Ezt hívjuk ösztönös célzásnak. És most jön a jó hír: mindez fejleszthető!

 Hogyan érhető el, hogy minél pontosabban találjuk el a célt?

 Először is, rengeteg gyakorlással... Ez a gyakorlás legyen rendszeres és tervszerű, lehetőleg ne hagyjunk ki heteket.

 Módszer:

 Ne kezdjünk nagy távolságokkal! Kezdetben 3 méterről, majd ha már egy bizonyos távolságon magabiztosak vagyunk, fokozatosan távolodhatunk a céltól 5-8-12...stb.

 Tegyél fel egy papírlapot a céltábládra, vagy az összeeszkábált célodra (elég az "A4"-s méret) rajzolj a közepére egymástól 3 cm távolságra két függőleges vonalat! A gyakorlás célja, hogy függőleges az adott síkban a két vonal közé tudj lőni.

 Ha ez meg volt, akkor fordítsd el a lapot vízszintesen! Most a horizontálisan adott síkban gyakorolj!

 Ha már ez is megy, fokozatosan növeld a távolságot! Bizonyára rájöttél, hogy a vízszintes és a függőleges vonalak lassan beálltak célkereszté, már, mint nem a szemedben, hanem ez volt a gyakorlás célja: A térérzék és a perifériás látás javítása, a magabiztos célzás és lövés elsajátítása.

 Ne hidd, hogy ezt egy-két nap alatt megtanulhatod! Legyél türelmes! Valószínűleg egypárszor "megbüntet" majd az íj az alkarodon, lesz, hogy már fájnak az újbegyeid, lehet, hogy izomlázad lesz, sőt az is meg fog történni, hogy már nagyon unod az egészet...

 Ilyenkor tegyél fel mégiscsak egy körös céllapot, vagy más fajta alakú célt. Ez lehet háromszög, vagy négyzet alakú. Minden egyes lövésnél távolodj, közeledj a céltól. Próbálj meg különböző szögből, valamint árnyékban lévő és fényben lévő célra lőni.

 Rá fogsz döbbenni, hogy bármennyire untad a függőleges és vízszintes vonalakat, néha vissza kell térni az alapokhoz... Arra is rá fogsz jönni, hogy az árnyék-fény céloknál valahogy cserbenhagytak az érzékeid. A fényben lévőt az élesebb kontrasztok miatt közelebbinek, az árnyékban lévőket távolabbinak becsülted. Hát ezért kell sokat gyakorolni...

 Egy dolgot ne tegyél! Vagyis hát többet, de az egy másik fejezet. Most arra akarok kilyukadni, hogy azért, mert távolabbra, vagy közelebbi célra lősz, nem kell erősebben vagy gyengébben kihúznod az íjat! Sőt!!!

 Ügyelj arra, hogy mindig azonos erővel és azonos húzáshosszon használd az íjat! Az a szabályos, ha az íj megfeszítésekor a feszítő kezed mutatóujjával érinted a szád sarkát (szájszegletet). Persze amennyiben az íjad és az izomerőd engedi. húzhatod a füledig is, a lényeg, hogy mindig ugyanaddig húzzad. 

 Meddig kell a fenti gyakorlatokat végezni?

 Egy önmagát valamire tartó íjásznak a cél távolságához képest egy századnyi átmérőjű célt magabiztosan el kell találnia...

 Ez egész pontosan azt jelenti, hogy pl. 8 méterről egy 8cm átmérőjű, 15 méterről egy 15cm, 30m-ről egy 30cm-es, 50m-ről egy 50cm átmérőjű körbe magabiztosan bele illik találni.

 Van mit gyakorolni... 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.